"Ақмола облысы білім басқармасының Атбасар ауданы бойынша білім бөлімі Атбасар қаласының  № 3 жалпы орта білім беретін мектебі" коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Коммунальное государственное учреждение «Общеобразовательная школа №3 города Атбасар отдела образования по Атбасарскому району управления образования по Акмолинской области» 

СоцСети

   

 

 

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Өмірдегі химиялық фактілер

15.12.2025

1. Алмалар мен банандар қоңырланады
Алма немесе бананды кескенде ферменттердің оттекпен тотығу реакциясы басталады, сондықтан жемістер қоңырланады. Бұл темірдің тот басуы сияқты.

2. Кофенің дәмінің химиясы
Жаңа қайнатылған кофенің хош иісі жүздеген химиялық қосылыстардың нәтижесі болып табылады, олар дәндерді қуырған кезде пайда болады. Кофеин мен ароматтық майлар бірегей дәм мен иіс жасайды.

3. Лимон мен ас содасы
Егер лимон шырынын содаға араластырсаңыз, реакция басталады: көмірқышқыл газы, су және тұз түзіледі. Бұл ас үйде жасалатын шағын химиялық тәжірибе!

4. Мұз неге тайғақ
Мұз тайғақ болып көрінеді, өйткені аяқ немесе коньки басқанда бетінде жұқа мұз қабаты сұйық күйге өтеді, бұл үйкелісті азайтады.

5. Балдың дәмі және ферменттер
Бал ферменттерді қамтиды, олар қанттарды ыдыратып, күрделі дәмдік реңктерді жасайды. Сол себепті бірдей бал әртүрлі гүлдерден әртүрлі иіс пен дәм береді!

6. Пияз неге «жылатады»
Пиязды кескенде көзді тітіркендіретін заттар бөлінеді. Бұл өсімдіктің шөпқоректілерден қорғану химиялық тәсілі.

7. Сода күйіктерден құтқарады
Ас содасы қышқылды бейтараптандырады, сондықтан жеңіл күйік кезінде (бояу, лимон шырыны немесе қышқылмен) теріні тітіркенуден азайтуға көмектеседі.

Сыздыкова А.С.

Просмотров: 17


Добавить комментарий



Включить данные в подпись

Текст